Italská káva Pascucci |
Tradice výroby Caffé Pascucci v italském městečku Monte Cerignone sahá až do roku 1883, kdy Antonio Pascucci zahořel vášní pro kávu. Drobný obchodník přidává toto „koloniální zlato“ do svého repertoáru po obnovení volného obchodu mezi Anglií a Itálií. Rodinné žezlo po něm převzal syn Mario, který založil prosperující obchod s kávou a po válce si jeho bratr Dino otevřel v Monte Cerignone první rodinnou kavárnu, kde začal používat přístroj na espresso, který byl v té době ještě luxusem. Vášni pro kávu, tvrdé práci a učení se z historie se věnuje rodinná firma i nadále a dovedla tak zpracování své kávy k dokonalosti.
Kouzlo chuti kávy tkví nejen v unikátních podmínkách místa, kde vyrostla – v Guatemale, Kolumbii, Haiti, Indii, Camerunu, Etiopii, Santosu a Kostarice - půda a klima těchto zemí dávají bobům specifické vlastnosti. Chuť výsledného produktu dobarvuje také vlhkost a sůl z moře, které kávová zrna nasají během dlouhé lodní přepravy. V neposlední řadě dotváří chuť espressa místo výroby a pražení. Monte Cerignone, vesnička na úpatí San Marina, je nejen místem, kde káva vzniká, ale také místem pro život. A protože tento lahodný mok vždy spojoval lidi, spolu se zráním kávových zrn tu zrají také mezilidské vztahy.
Ale nejen z lásky a klimatu se tvoří tak jedinečně lahodná a vyvážená káva. Pečlivý výběr kávových zrn a odborné zpracování jsou možná ještě důležitější. Proto Pascucci vložili své tradicí nabyté poznatky a zkušenosti do analytických laboratoří. Tým specializovaných techniků a agronomů se stará o kvalitu výchozí suroviny. Testují se nejen samotná kávová zrna, jejich kvalita, tvar, vlhkost, poškození, atd., ale také se analyzuje samotná půda, kde boby rostou. Pascucci potom vybírá tu, která je pro produkci bobů nejvhodnější.
Z tradice také vyladění dokonalého pražícího procesu. Zkušenost říká, že kávu musíme „poslouchat“. Během procesu pražení dělá káva praskavé zvuky, které spolu s barvou a časem umožňují dosažení vrcholu rovnováhy. Rozpoznání specifických zvuků během pražení tak může být srovnatelné s ostatními tradičními parametry pražení.
Výbornou kávu prožíváme všemi smysly. Nasáváme její omamnou vůni, která působní proti úzkosti, noříme se do temných hlubin každého šálku hypnotizováni jemnými kresbami na krémové pěně. Slastně prožíváme chuť, která stimuluje naše tělo. Proto odborná analýza všech těchto parametrů patří k nedílné součásti výroby. Teprve po této fázi můžeme zjistit, zda je syrová káva hodná toho stát se směsí italského Caffé Pascucci. Pascucci každý rok provede více než 5.000 chuťových testů.
Riserva Pascucci Bio – výhradně organicky pěstovaná fair trade káva byla vyvinuta pro každého, kdo se nestará jen o image, ale také o původ produktu, který konzumuje.
Projekt Montebello vznikl za účelem podpory haitských rolnických rodin. Ve spolupráci s Gino Girolomonim (jedním ze zakladatelů ekologického zemědělství v Itálii).
Podpora udržitelného zemědělství a racionálního využití přírodních zdrojů a technologií výroby nejen nezatěžuje životní prostředí, ale také podporuje drobné zemědělce na Haity.
Fair trade káva Pascucci je zárukou BIO kvality, etického pěstování, férové ceny pro pěstitele kávy, kteří tak mohou rozvíjet své produkční a organizační schopnosti. Projekt zabezpečuje pěstitelům technickou podporu pro její výrobu a zpracování a učí rolníky efektivně zlepšovat a modernizovat tradiční metody pěstování.
V roce 2014 bylo v rámci soutěže Allegra (tzv. „Evropské ceny za kávu“ – kde jsou udělovány nejprestižnější ocenění v sektoru evropské kávy a potravinářství, které uznávají a prosazují špičkovou kvalitu společnosti (firmy) a jednotlivce) uděleno 5 individuálních ocenění osobám, pro jejich "Nenahraditelný přínos v rámci kávového průmyslu" ve své zemi nebo v celé Evropě. Jedním z nich byl i pan Mario Pascucci, ředitel, Caffè Pascucci.
Pascucci je také držitelem několika prestižních ocenění Allegra pro rok 2012 (2. místo), pro rok 2013 (vítěz: „Nejetičtější značka Europa“), také pro rok 2014 (vítěz: „Nejlepší kávová síť – Jižní Evropa“).
Krom mnoha jiných oceněné je i vítězem hodnocení nezávislého časopisu o kávě „Kávékorzó“ v letech 2014 i 2016.